59d77234 bgo2 1

CORONA VIRUS

Covid- 19

Skydda dig själv och andra från smittspridning

COVID-19 I SVERIGE

HUR SPRIDS COVID-19?

Spridning av covid-19 sker i första hand vid nära kontakter mellan personer genom små och stora droppar från luftvägarna.

aab17dd6 image 3 1

UNDVIK PERSONLIG KONTAKT

Direkt hud mot hud kontakt ökar risken för infektion.

94450afa image 2 1

HOSTA ELLER NYSNINGAR

Coronavirus kan spridas om en smittad person hostar eller nyser

2574a013 image 1 1

Vidrör infekterade ytor

Oananiserade eller infekterade ytor kan öka sannolikheten för infektion

HUR DU HÅLLER HÄLSA UNDER COVID 19

Du kan vidta flera försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och dina nära och kära från det nya coronaviruset.

 • Tvätta händerna så ofta du kan, särskilt innan
  och efter måltider, ELLER efter hosta eller nysningar
  Använd handsprit när du inte kan använda tvål

Du bör hålla avstånd till andra människor och undvika miljöer med trängsel. Det är särskilt viktigt vid längre kontakter och när du är inomhus. Du bör undvika platser som exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, om det är trängsel där

 • Om du träffar fler än dina närmaste bör du göra det på ett sätt som minskar risken för smittspridning.

  Du minskar risken för smittspridning genom att hålla avstånd och undvika att vara nära andra, framförallt inomhus och under längre tid. Det är också viktigt att stanna hemma och testa sig vid symtom.

 • Om du har arbetsuppgifter som kan utföras hemma så kom överens med din arbetsgivare om att få arbeta hemifrån så ofta det går.

  Om du vistas på arbetsplatsen bör du hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum. Om det är möjligt, anpassa dina arbetstider så att du undviker trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.

 • Res på ett sätt som minimerar risken för smitta. Undvik kollektivtrafik om det är möjligt och välj gärna att gå, cykla eller åka bil.

  Om du reser med kollektivtrafik, till exempel längre sträckor, är det bra att välja ett färdmedel där det går att boka plats som tåg. Res inte om du har symtom.

  Om du reser längre sträckor och träffar andra personer under resan eller på ditt resmål bör du göra det på ett sätt som minimerar risken för att smitta sprids. Det handlar till exempel om att hålla avstånd, isolera dig vid symtom och undvika att träffa andra inomhus under längre tid.

  Du bör planera för att kunna isolera dig på ditt resmål och ta dig hem på ett sätt som minimerar risken för smittspridning om du skulle utveckla symtom.

  Om du utvecklar symtom på covid-19 på resmålet bör du testa dig och stanna inomhus så avskilt du kan eller ta dig hem på ett säkert sätt för att minska risken för smittspridning.

  Om du reser utomlands bör du vara särskilt försiktig och ta reda på vad som gäller när du kommer tillbaka vid inresa till Sverige.

 • Rekommendationen om att handla ensam har tagits bort men fortfarande gäller att den som rör sig i affärer, köpcentrum eller andra offentliga miljöer ska undvika trängsel och hålla avstånd så långt det är möjligt. Reglerna för verksamheter finns för att göra det enklare att hålla avstånd till andra och undvika trängsel

 • Undvik större fester eller andra privata sammankomster med många nya kontakter, framförallt inomhus. Planera för att kunna hålla avstånd och träffas helst utomhus. Ta särskild hänsyn till personer i riskgrupper.

  Det är tillåtet för uthyrare att hyra ut en lokal för en privat sammankomst, till exempel en fest, för upp till 50 personer. Men fortfarande gäller att besökarna behöver följa de allmänna råden och rekommendationerna som att hålla avstånd och stanna hemma vid symtom.

 • Är du fullvaccinerad eller har fått en dos och det har gått tre veckor har du betydligt mindre risk att smittas och drabbas av allvarlig sjukdom. Risken är därmed också lägre att smitta andra men risken är inte noll. Därför bör du även fortsättningsvis hålla dig till de allmänna rekommendationerna i samhället och umgås smittsäkert i sammanhang där du träffar nya kontakter, i synnerhet om de inte är vaccinerade eller om de tillhör riskgrupp.